...:::SanaL.Bosfforuma HoşGeldiniz:::....

Sanal.bosfforuma HoşGeldiniz
 
AnasayfaKapıGaleriSSSAramaKayıt OlGiriş yap
En iyi yollayıcılar
FeRiDuN
 
yeshimm
 
aydınn
 
€réN
 
manyaaqxx
 
madboy35
 
$ule
 
ÖMER
 
wady
 
meco
 
En son konular
» alta ki kişinin nereli olduğunu tahmin etme
Paz Ocak 11, 2009 8:58 pm tarafından FeRiDuN

» Bir sonraki üyeyi tahmin edin ?
Paz Ocak 11, 2009 8:56 pm tarafından FeRiDuN

» xxX Üstteki Üyeyi Saçma bir nedenden Banlayın Xxx
Paz Ocak 11, 2009 8:55 pm tarafından FeRiDuN

» sonu ''on'' ile biten kelimeler :)
Paz Ocak 11, 2009 8:53 pm tarafından FeRiDuN

» son kelimeyi al başa koy:)
Paz Ocak 11, 2009 8:50 pm tarafından FeRiDuN

» arka sıradakilerde en çok hangi oyuncuyu seviyorsunuz?
Cuma Eyl. 26, 2008 10:40 pm tarafından FeRiDuN

» Şuan Hangi Şarkıyı Dinliyosunuz
C.tesi Eyl. 20, 2008 5:10 pm tarafından yeshimm

» İçinizden Bağırmak Gelse Hangi Cümleleri Söylerdiniz...
Çarş. Eyl. 17, 2008 4:38 pm tarafından ÖMER

» son harften isim turetmece
Ptsi Eyl. 15, 2008 9:31 pm tarafından FeRiDuN

Kimler hatta?
Toplam 1 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 1 Misafir :: 1 Arama motorları

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 49 kişi Salı Ağus. 30, 2016 9:21 am tarihinde online oldu.
Istatistikler
Toplam 36 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: arab

Kullanıcılarımız toplam 2231 mesaj attılar bunda 1709 konu
Ekim 2018
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
TakvimTakvim
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Sinemalarda Bu Hafta

Sayaç


Paylaş | 
 

 Donanım iLe iLgiLi Bazı Teknik BiLgiLer(93 Soru ve Cevap)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
FeRiDuN
Admin
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 1125
Yaş : 28
Ruh Haliniz :
Hangi Takımlısızı :
Kayıt tarihi : 31/07/08

MesajKonu: Donanım iLe iLgiLi Bazı Teknik BiLgiLer(93 Soru ve Cevap)   Çarş. Eyl. 03, 2008 2:40 am

• BİLGİSAYAR CALIŞIRKEN TAMİRAT YAPILMAMALIDIR. ÖZELLİKLE HDD SÖKÜLÜP TAKILMAMALIDIR .
• BİLGİSAYAR ÇALIŞIRKEN HDD ÜZERİNE JUMPER ÇIKARTILMAMALIDIR.
• KURU VE NEM OLAYI OLMAYAN YERLERDE MUHAFAZA EDİLMELİDİR.
• TAŞIMA ESNASINDA ÇARPMA VE DÜŞÜRÜLME OLAYI OLMAMALI VE PAKETLEME YAPILACAK ISE SARSILMAYACAK ŞEKILDE PAKETLENMELIDIR.
• ÇALIŞMA ESNASINDA ANTI STATIK ENERJIDEN KORUNARAK ÇALIŞMA YAPILMALIDIR.
• BU DURUMLARA DİKKAT EDİLMEDİĞİNDE HDD BAD SEKTÖRÜ OLUŞMASINA ZEMİN HAZIRLANMIŞ OLUR.
• HDD ELEKTRİK KABLOSUNU TAKARKEN TERS TAKILMAMALIDIR. TAKILDIĞI
DURUMDA HDD YANMASINA NEDEN OLUR. ( HDD YE NORMALİNDEN YÜKSEK ENERJİ
VERİLMİŞ OLUR.)
• HDD BAD SEKTÖR VAR İSE BU BOZUK ALANLARI SETAPTAN LOW LEVEL FORMAT
ATILARAK GİDERİLE BİLİR VE BELİRLİ BİRSÜRE KULLANILA BİLİR.
• SCSI DİSKLERDE UNİX ORTAMINA HAZIRLAMAK İÇİN SCSI FORMAT ATILMALIDIR. ( CTRL+A SETUPA GİRİLİR )

SORU VE CEVAPLARI

1-) A) CMOS CHECK SOME ERROR ?
B ) LOW BATTERY FAİLLER ?

CEVAP : A) Setup pili zayıflamış ve bitmiştir. Yenisi takılmalı ve “
DEFALT “ayarları yapılarak : sürücü A ve sürücü C ayarları dedect
yapılarak F10 save yapılarak işlem bitirilir.

2-) A) FLOPY DİSK FAİLLER ( 40 ) ?
B) FLOPY DİSK FAİLLER ( 03) ?

CEVAP : A) ELEKTRİK KABLOSU TAKILMAMIŞ OLABİLİR. Data kablosu ters
takılmış olabilir. On board ise makina setuptan iptal edilmiştir. İptal
söz konusu ise setuptan ENABLE durumuna getirilşir. Ayrıca yukarıdaki
mesajlar geldiğinde FDD arızalı olabilir.
B ) Setuptan DISABLE yapılmıştır. ( Setup bölümünde anlatılacaktır. )

3-) POWER SUPLEY FANI 1-2 DAKİKA ÇALIŞIP DURUYOR ?

CEVAP : 1-) Boart üzerinde kısa devre var olabilir.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) HDD yi başka bir makinada çaliştiriniz.
4-) Yukarıdakilerden sonuç alınamazsa Makinenin elektriğini kesiniz.
Power sapley boart elektrik kablosunu çıkarıp bütün kartları çıkarınız
5-6 dakika bekleyiniz. ( Power sapley üzerindeki elektriği 0 la tekrar
ve makine çalışacaktıri. )

4-) POWER SAPLEYDEN SES GELİYOR FAKAT BİLGİSAYAR CALIŞMIYOR ?

CEVAP : Power sapley fan arızalıdır. Yenisi takılmalıdır.
Değiştirilmediği taktirde power sapley ısınır ve fazla enerji torak
üzerine atamaz ve power sapley yanabilir. Makinede kısa devre
oluşabilir.

5-) INSERT SİSTEM DISK ERROR ?

CEVAP : C sürücüsünün sistem arızalanmıştır. A:/SYS C: ( enter. Sistem
aktarıldı ) İşlemyapılarak yeni sistem transfer edilmeli ve bilgisayar
kapatılıp açılmalıdır.
6-) INSERT SİSTEM DİSK BOOT FAİLLER ?

CEVAP : Makinenin BOOT bozulmuştur.
1-) A dan açılmalı , system aktarılmalıdır.
2-) Fdisk/MBR yapılmalıdır.
3-) Disk sağlam ise ( C sürücüsü ) yardımcı programlar çalıştırılmalıdır. NDD gibi.
4-) Sonuç alınamazsa F disk yapılmalı ve format atılmalıdır.

7-) HDD FAİLLER 80 ?

CEVAP : 1-) Data kablosu ters takılmış olabilir.
2-) Kablo çıkmış olabilir.
3-) Jumper. Siwiç : diski farklı tanımlatılmış olabilir. ( 2 disk gibi )
4-) setuptan doğru tanımlanmamış olbilir.

8-MOUSE EKRANDA KUM SAATİ GELİYOR ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : 1-) Mouse doğru tanımlanmamıştır. ( Doğru tanıtılıp driveri yüklenecek ve kullandığınız mouse tanımlayınız .)
2-) Board üzerinde COM 1COM2 kablosu çıkmış olabilir.
3-) Stuptan dısable ( kapatılmış olabilir ) yapılmış oabilşir.
4-) COM 1 COM 2 kablosu arızalı olabilir.
5-) IRQ çakışması olabilir. Çakışma var ise IRQ adreslerine bakılarak adresleri değiştirilmelidir. ( Kaynaklar menüsünden )
6-) COM 2içinde aynı işlem geçerlidir. COM1=2F8 gibi COM2= 3F S gibi bu adresler istenirse IRQ adreslerden değiştirilebilir.

9-) BİOS BİLGİLERİNDE SERİAL(s) VE PARALEL(s) ADRESLERİ NONE OLARAK GÖRÜNÜYORSA ?

CEVAP : Setuptan serial ve paralel adresleri kapatılmıştır. Açıldığında adresler görüleçektir.

10-) MAKİNENİN HER ŞEYİ NORMAL ÇALIŞIYOR FAKAT GÖRÜNTÜ GELMİYOR ?

CEVAP : 1-) Makinede kısa devre olabilir. Çözmek için ekran kartını çıkartınız ve takınız.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) topraklamada bir sorun olabilir. ( toprakta+ 0.5 volt olmalıdır )
4-) Ekran kablosunun da sorun olabilir. Kablo ters takılmaya zorlanmış ve kablo içindeki uçlar kısa devre yapmış olabilir.
5-) POWER sapley voltajını ölç 12v-+5v durumlarını görmek zorundasınız. Görülmüyorsa power sapley arızalanmıştır.

11-) 3KISA BEEP SES VERİP GÖRÜNTÜ YOK İSE ?

CEVAP : 1-) Ekran kartı çıkmış olabilir.
2-) Ekran kartını slot yuvasına iyice yerleştir .
3-) Ekran kartında arıza olabilir.
12-) 8 VEYA 3 BEEP SES VERİYORSA ?

CEVAP : 1-) Ramler takılmamış olabilir.
2-) Ramler uyumsuz olabilir. ( 70 ns -60 ns ) aynı olmasına dikkat edilmelidir. Windows içinde güvenli çalışmak için .
3-) Ramler ters takılmaya zorlanmiş olunabilir.
4-) Ram banklarında kısa devre oluşturulmuş olabilir.
5-) Bu durum var ise görüntü alınmaya bilir .Kısa devre ortadan kaldırılarak makine çalışabilir.
6-) 486 tabanlı makinelerde paridesiz ( düz ) ram takılmalı ( edo ram çalışmaz )
7-) Pentiummakinelerde ise düz ram da çalışır edo ram de. Güvenli çalışmak içinde EDORAM tercıh edilmelidir.

13-) KLAVYE ÇALIŞMIYOR VEYA 5-10 DAKIKA ÇALIŞIP KITLENIYORSA ?

CEVAP : 1-) 486 tabanlı bilgisayarlarda win 95 klavyeleri sorun çıkartır. ( Genelde 486 tabanlı klavye terçıh edilmelidir. )
2-) Klavye arızalı ise kitlenme olur. ( Küçük uçlu ise klavye geçiş yerinde uçları kısa devre olabilir.)
3-) Klavye ye sıvı maddeler dökülmüş olabilir.
4-) Klavye ye tuşlar arasina igne ,cimbiz teli vb maddeler aralarina düşerek tuşlari kisa devre yapmiş olabilir.

14-) KLAVYEDE BAZI TUŞLAR YAZMIYORSA ?

CEVAP : Klavye sökülerek alkollü bir pamuk ile temizlenmadlidir.

15-) MONİTÖRE GÖRÜNTÜ GELMİYORSA, ISIĞI KIRMIZIYAYAKIN ŞEKİLDE YANIYORSA?

CEVAP : 1-) Data kablosu kontrol edilmelidir.
2-) Elektrik kablosu kontrol edilmelidir.
3-) Elektrik hattının topraklaması kontrol edilmelidir. UPS den alınan elektrik normal olup olmadığı ölçülmelidir.

16-) 1-)EKRANDA ORDA DA BETAZ NOKTA VAR, KOKU VAR İSE ?
2-) EKRANDA ORTA KISIMDA İNCE BEYAZ ÇİZGİ VAR İSE ?
3-) EKRANDA SAG VE SOL KISIMLARINDA KIRMIZI RENK VEYA RENKLERDAĞILMIŞ DURUMDA İSE ?
4-) EKRANDA ÇOK TİTREME VAR İSE ?
5-) EKRANDA HİÇ GÖRÜNTÜ YOKİSE ?

CEVAP : 1-) Ekran güç katı yanmıştır, servisinde tamir ettirilmelidir.
2-) Ekran güç katında arıza var , servisinde tamir ettirilmelidir. Eğer
bu durumlar mevcut ise ekrana uzun süre elektrik verilmemelidir.
Cihazın daha fazla hasar görmemesi için.
3-) Ekranın yanlarında manyetik alan olavilir kuvvetli hoparlör veya 2. Bir ekran olabbilir.
4-) Ekaran istenilen çözünürlüğü desteklemiyor olabilir veya elektrik hattının normal olup olmadığına bakılmalıdır.
5-) Ayarların siwiçlerine bakılır. Ayarların siwiçleri arızalanmış olabilir.
6-) ekran sigortası atmıştır.





17-) NETWORK KARTI TAKILACAK İSE ?

CEVAP : Önce kartınızın jumper ayarlarının manuel mi, yoksa Auto mu
olduguna bakarız. Manuel ise istenilen IRQ adresine göre jumper
ayarlarını yapmalı ve win 95 içinde ondan sonra ayarlamaları
yapmalıyız. PLAK&PLAY ise win 95 otomatik olarak IRQ sonu ayarlar.
Yeni donanım ekle ile kart özelligi görülebilir. Dikkat edilmesi
gereken nokta IRQ adresi ( kaynaklardan ) değiştirilmelidir.

BAZI IRQ DURUMLARI:

IRQ-ADRES 399 EZ,EN200,
RALTELK C TİPİ ( 9IRQ-ADRES 240 )
QUARK-PROL110 gibi

18- CD SÜRÜCÜ DOS ORTAMINDA GÖRÜLMÜYORSA?

CEVAP : 1-) Driver disketi yüklenilmelidir.
2-) Setuptan auto ( HDD gibi düşünülüp ) ayari yapilmalidir. CD
sürücüsünün jumper ayari yapilarak HDD ile çakişmasi önlendikten sonra
çaliştirilmalidir.
3-) Win 95 ortamında çalışmıyorsa yeni donanım ekle işleminden CD sürücüsü tanımlanmalıdır.

19-) SES KARTI ÇALIŞMIYORISE

CEVAP : Driver disketeyüklenmelidir. IRQ çakışması var ise kaldırılmalı
ve yeni donanım ekle işleminden kart tanımlanması yapılabilir.

20-) HOPARLÖRDEN SES ÇIKMIYOR ?

CEVAP : CD sürücüsü ile sesakrtı arasındaki ince ses kablosu takılmalıdır.

21-) SCSI HDD LERDE UNİX ORTAMINI DA ÇALIŞTIRILACAK İSE SCSI FORMAT ATILARAK SİSTEM HAZIRLANMALIDIR.

22-) BİR ADET IDE HDD, BİR ADET SCSI HDD İKİSİ BİRDEN ÇALIŞTIRILACAK İSE NE YAPMALIDIR ?

CEVAP : 1-) Önce IDE HDD tanımlanır C sürücüsü, Aynı zamanda jumperi C olarak ayarlanır.
2-) Sonra SCSI HDD D sürücüsü olarak gösterilir.

23-) SCSI BACKUP ÜNİTESİ, SCSI CD SÜRÜCÜSÜ VE SCSI HDD HEPSİ BİRDEN TANITILACAKİSE NASİL YOL İZLENMELİDİR?

CEVAP : 1-) HDDjumper konfigrasyonu C tanımlanmalıdır.
2-) Backup jumper konfigrasyonu tanımlanmalıdır.
3-) CD sürücü jumper konfigrasyonu tanımlanır.

24-) PASWORD SETUP BİLİNMİYORSA?

CEVAP : SETUP pili kısa devre yaparak açılabilir. SETUP pili
çıkartılabilir. SETUP bilgileri unutturularak pasword kırılabilir. (
Daha önceki değisiklikler silindiği için makine açmayabilir.) HDD
tekrar tanımlanmalı ve değişiklikler kaydedılerek işlem devam
attirilmelidir.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://sanal.bosfforum.com
FeRiDuN
Admin
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 1125
Yaş : 28
Ruh Haliniz :
Hangi Takımlısızı :
Kayıt tarihi : 31/07/08

MesajKonu: Geri: Donanım iLe iLgiLi Bazı Teknik BiLgiLer(93 Soru ve Cevap)   Çarş. Eyl. 03, 2008 2:41 am


25-) SESLİ HATA MESAJLARI :

CEVAP :

İŞARET ANLAMI

SES YOK ELEKTRİKYOK
SÜREKLİ SES GÜÇ KAYNAĞI ARIZALI
BİR ÇOK KISA BİP SESİ ANA KART ARIZALI
1 UZUN RAM ARIZALI
1 UZUN 1 KISA ARIZALI ANA KART VEYA ROM-BASIC
1 UZUN 2 KISA VİDEO KARTARIZASI VEYA DIP ANAHTARI
( xt )
1 UZUN 3 KISA VEGA KARTI ARIZALI
2 UZUN 1 KISA MONİTÖR BAGDAŞTIRICISININ
SENKRONİZASYONU
2 KISA EŞLIK ( PARITY ) HATASI ( HATALI BELLEK
SAGLAMA .) TOPLAMI
3 KISA BELLEĞİN İLK 64K SINDA HATA
4 KISA SÜRE ÖLÇER ( TİMER ) VEYA SAYICA
( COUNTER ) ARIZALI
5 KISA İŞLEMCIHATASI VEYA VİDEO RAM
6 KISA KLAVYEİŞLEMCISINDE HATA
7 KISA SANAL ( VİRTUAL ) İŞLEMCİ KİPİ AYARLI
(AT )
8 KISA VİDEO RAM a HATALI YAZMA
9 KISA HATALI ROM BIOS SAĞLAMA TOPLAMALI

26-) BIOS VE SETUP İŞLEMLERİ

RAM PCI/ISA BIOS
CMOS SETUP UTILITY
AWARD SOFTWARE,INC

STANDART CMOS SETUP PASSWRD SETTİNG
** BIOS FEATURES SETUP ** IDE HDD AUTO DETECTION
CHIPSET FEATURES SETUP SAVE & EXIT SETUP
POWER MANAGEMENT SETUP EWIT WITHOUT SEWİNG
PCI CONFIGURATION SETUP
** LOAD BIOS DEFAULTS
** LOAD SETUP DEFAULTS
** BIOS FEATURES SETUP :

VİRÜS WARNİNG : BOOT sektör virüslerine karşı sabit diski korur. Bu
secenek sabit diskin boot sektörüne herhangibir kayıt yapılmasına izin
vermez. ENABLE olnası önerilir.

CPU INTERNAL CAHCHE : Bu seçenek yardımıyla ,mikroişlemcinin dahili
önbelleğinin kulanılıp/kullanılmayacığına karar verilir. Bu seçenek
ENABLE olmalıdır.

EXTERNAL CACHE : Ana kart üzerinde bulunan harici ön belleği kullanıma açar yada kapatır. Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT SEGUANCE : Sistem açılışında önçelik sırasının hangi sürücüde
olacağını belirler. A,C; Açılış önceligi A sürücüsüne verildi. Bir
açılş disketi takılı ise sistem A sürücüsünde açacaktır. C,A; Açılış
önceliği C sürücüsünden açacaktır. A,C seçeneği önerilir.

SWAP FLOPPY DRİVE: Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT UP FLOPPY SEEK : Bu secenek DISABLE olmalıdır ki sistem testi daha
az zamanda olacaktır. Hem disket sürücüsünden motor sesi duyulmamış
olur.

QUİK POWER ON SELF TEST : ENABLE olmalıdır.

BOOT UP NUMLOCK STATUS : Sistem acılısında sayısal tuşların çalışması
istendiğinde bu seçenek ON olmalıdır. İstenmiyorsa OFF seçilir.

BOOT UP SYSTEM SPEED : Sistem açılışının hızlı olması ayarlar HİGH olmalıdır.

VİDEO ROM SHADROW : ENABLE olmallıdır.

** LOAD SETUP DEFAULT: Bu seçanek setup değerlerini ilk hale getirir.
Genellikle , setup ayarlarıyla içinde çıkılmayacak kadar oynandıgı
durumlarda kullanılır.

LOAD SETUP DEFAULT ( Y/N ) ? Y

** IDD HDD AUT O DEDECTİON : Sisteme baglanan IDD had DİSK değerlerinin otomatik olarak BIOS tarafından yazılması sağlanır.

27-) BIOS HATA MESAJLARI ?

CEVAP : BIOS bir sorunla karşilaştigi zaman kullaniciya bunu duzeltmesi
gerektiginde söyleyecektir. Bunu ya beep sesiyle yada ekranda bir hata
mesajiyla gösterecektir. Mesajin altinda ise devam et ya da hatayi göz
ardi et anlamina gelen PREESS FI TO CONTINIUE mesaji görüntülenecektir.
hatayi düzeltmek için DEL tuşuna basip BIOS a girmenizi isteyecektir.

TEK UZUN İKİ KISA : Bıosun video dan aldığı bilgileri ekranayansıtamadığını gösterir. Grafikkartını degiştirin.
Ana kart ile grafik kartı arasında bir uyum sorunu olabilir.

TEK KISA ( REFRESH FAİLURE ) Ana kart üzerinede bulunan bellek tazeleme devresinde sorun var.

CMOS BATTERY HAS FAİLED : CMOS pilinin ömrü azalmıştır. Yenisiyle değiştirilmelidir .

CMOS BATTER HAS FAİLED : CMOS un bozulduğunu gösterir. Bu hatayı pilin
zayıflamasında da verebilir. Pili kontrol edin gerekirse değistirin.

DİSK BOOT FAİLURE,INSERT SYSTEM DİSTK AND PRESS ENTER : Bu hata sabit
diski olmayan bir bilgisayarda ise A sürücüsünü bir sistem disketi
takıp "ENTER " tuşuna basın.

DİSKETTE RDİVERS OR TYPES MİSMATCH ERROR-RUN SETUP : Sisteme bağlı olan
disket sürücü CMOS ta tanımlı olandan farklıdır. Setup a girip
sürücünün tipini dogru olarak tanımlayın.

KEYBOARD ERROR OR NO KEYBOARD PRESENT : Klavyeyi görmüyor. Klavyenin
dogru olarak baglandıgını ve açılrkenbir tuşa sürekli basılmadığından
emin olun.

C: DRİVE ERROR/ D: DRİVE ERROR : Sabit diski görmüyor.Sabit diski kablo
baglantılarını ve ara birimini gözden geçin. Gerekirsebaşka bir
arabirim ve sabit disk kablosu ile deneyin .Sabit disk üzerindeki
jımper ayarlarını kontrol edin. Eğer sabit dikte sorun yoksa ana kartı
değişmeniz gerekebilir.

FDD CONTROLLER FAİLURE : Disket sürücü kontrol devresinde yani IDE
kontrolcüsünde poroblem olabilir. Yada disket sürücüsünde bir problem
vardır. Başka bir bilgisayarda deneyin.

KEYBOARD IS LOCKET…UNLOCK II :Klavye kullanma kapalı durumda. Bilgi
sayar ön panelinde bulunan KEYLOCK anahtarını açık duruma getirin.

KB/INTERFACE ERROR : Klavye bozuk ya da ana kart üzerindeki klavye BIOS unda problem var. Başka bir klavye deneyin.

C: DİRİVE FAİLURE / D: DİRİVE FAİLURE : Sabit disk bir problem oalbilir gözden geçirin. Kablo bağlantısı hatalı olabilir.

CACHE MEMORYBAD, DO NOT ENABLE CACHE : Ana kart takılı ön bellek bozulmuş yada anakartlar uyumlu değildir. Ön

CMOS TİME & DATE NOT SET : CMOS ta tarih ve zaman değerleri ayarlı değil. Yada değişmiş .

CMOS BATTERY STATE LOW: CMOS pili bitmiş yada kisa devre olmuştur. Ana
kartin tutan vidalari gözden geçirin .Gerekirse pili degiştirin.

CMOS MEMORY SİZE MİSMATCH: Sisteme yeni bellek eklenmiş. Yada sistemden bellek çıkarılmış. CMOS setupa girip kaydederek cıkın.

INVALİD BOOD DİSKETTE : A sürücüsüne takılı disket açılış disketi
değil. Içinde işletim sistemine sit,açılış dosyaları bulunan bir disket
takın yada bu diskete sistem transferi yapın.

28- PC LERDEKİ KABLOLARIN ORTAK RENK DEĞERLERİ NELERDİR ?

CEVAP :
KIRMIZI +5VDC POWERGOOD: Güç kaynagından gelen
SİYAH TOPRAK/ŞASE voltajın iyi oldugunu gösteren sinyal. Güç
SARI +12VDC kaynagından gelen kabloların, sabit disk,
MAVİ -12VDC disket sürücü ve panele baglanması gerekir.
BEYAZ - 5VDC
TURUNCU POWERGOOD

PC MONTAJI SONRASINDAKİ OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

29-) PC HOPARLÖRÜNDEN KESİK ARALIKLARLA KALIN BİR BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP : 1-) RAM bellektakılı değildir.
2-) RAM belleklerde bozukluk olabilir.
3-) RAM bellek yuvaya oturmamıştır.
4-) RAM belleklerin yerine oturup oturmadığını kontrol edin. Sonuç degişmesse RAM ları değiştirmeyi deneyin.




30-) 88 KEZ BEEP SESİ GELİYOR. 1 UZUN 2 KISA BEEP SESİ GELİYOR. 5KISA BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP : Bu hataların üçü de grafik kartı ile ilgilidir. Ana kartlar
grafik kartı arasında bir uyuşmazlık olabilir. Bu uyşmazlık genellikle
video RAM dan kaynaklanır.

31-) 6 KEZ BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP: KLAVYE İŞLEMCİSİNDE PROBLEM OLABİLİR. BAŞKA BİR KLAVYE DENEYİ




32-) PARİT ERROR (at hex … ) ( HEX; HATAYA YOL AÇAN BELLEK BİRİMİNİN 16LI ADREDİDİR )
SYSHALTED MESAJI VERİYORSA ?

CEVAP : Bellek okuma hatası olabilir. Üzerinde parity ( eşlik biti )
olmayan bir RAM modül kullanılıyor olabilirsiniz. Bu durumda , BIOS
setupta MEMORY PARİT ERROR CHECK seçeneği açık (enable ) olabilir. Bu
seçeneğikapalı ( disabled ) durumagetirin.

33-) İKİ SABİT DİSK BĞLI SİSTEM BEKLEMEYE BAŞLIYOR VE ARDINDAN CİRİVE ERROR YADA D: DRİVE ERROR HATA MESAJI VERİYOR?

CEVAP: Büyük olasılıkla sabit disk durum jumper lerinde bir yanlışlık
vardır. Ya da diskler arasında bir uyum problemi vardır. Bu uyum
problemi gidermenin yolu çogunlukla disk sıralamasını değiştirmekle
çözülür. Eğer yine çözülmüyorsa , bu iki disk arasında bir problem var
demaktir.

34-) BİLGİSAYAR HİÇBİR KOMUTA CEVAPVERMİYOR. SES VE GÖRÜNTÜ YOK.?

CEVAP : 1-) Sabit diske gelen bilgi kablosu ters takılmıştır. Ya da
sabit diski besleyen güç kablosunda kısa devre olabilir. Kabloları
gözden geçirin .
2-) Sabit diski tutan vidalar uzun gelip sabit disk üzerindeki kartı kısa devre etmektedir. Vidaları gözden geçirin,
3-) Sabit disk bozuk olabilir.
35-) HİÇBİR ŞEKİLDE İKİ DİSK BAGLANAMIYOR ?

CEVAP : İki disk arasında giderilemez bir uyumsuzluk olabilir. Ana
karttan gelen kabloda problem olabilir. Ya da ana kart ikinci diski
desteklemiyordur. Başka bir kablo deneyin.

36-) MİSSİNG OPERATİNGN SYSTEM HATASI VERİYOR ?

CEVAP : Sabit disk paremetreleri BIOS setupa yanlış girilmiştir. Ya da
bu sabit disk baska bir bilgisayarda farklı CMOS degerleriyle
formatlanmamıştır. A: sürücüsünden açıp sabit diske sistem transveri
yapılır.

37-) NO FİXED DİSKS PRESENT HATASI VERİTOR ?

CEVAP : FDISK komutu kullanıldı. Sistem sabit diski tanımıyor. BIOS setup ve kablo baglantılarını gözden geçirin.



38- BİLGİSAYAR SORUNSUZ AÇIYOR ANCAK DOS YÜKLEME ¤¤¤¤¤NDA BİRDEN RESETLENİYOR ?

CEVAP : Ana kart üzerinde mikro işlemciye ait jumper ayarlarininda
eksiklik olabilir. Örnegin 3V luk bir mikro işlemciyi 5V ile besliyor
olabilirsiniz. Bu jumper ayarlarini ana kartin kullanici kilkavuzundan
düzeltin.

39-) CMOS SETUP AYARLARINI YAPTIKTAN SONRA SAKLAYIP ÇIKIYORUZ. ANCAK
BİLGİSAYARI KAPATIP ACTIGIMIZDA BU AYARLARIN SİLİNDİGİ GÖRÜLÜYOR ?

CEVAP : Ana kart üzerindeki CMOS pilinde problem vardır. Pil bozulmuş
olabilir. Ya da CMOS devresinde bir problem olabilir. Öncelikle pili
değiştirmeyi deneyin. Bir çok ana kart üzerinde CMOS u sıfırlamak için
bir jumper vardır. Bu jumper yanlış konumda olabilir. pil uçları kasa
içinde bir yere temas ederek kısa devre yapabilir. Ana kartın durumunu
gözden geçirin.

40-) ÖN PANELDEKİ IŞIKLAR YANIYOR. SABİT DİSKİN MOTORU ÇALIŞIYOR. GÜÇ
KAYNAĞI FANI ÇALIŞIYOR. BUNLARA RAGMEN EKRAN KARANLIK İSE ?

CEVAP : Ğüç kaynagından ana kartta voltaj gelmiyor olabilir. Bağlantı
uçlarını çıkararak vltaj degerlerini ölçün. Voltaj değerleri normal ise
;
Bilgisayara bağlı bir aygıt veya kart ana kartla uyumlu olmaya bilir ya
da bozuk olduğundan bilğisayarın çalışmasını engelliyor olabilir.
Mikro işlemci ayarlari yanliş yapilmiş olabilir.
Ana kart bozuk olabilir.

41-) ĞÜÇ KAYNAGINDAN ÇOK İNCE BİR CIZ SESİ GELİYOR FAN BİR AN DÖNÜP DURUYOR ?

CEVAP : Ana kartın kasaya oturdugu noktalarda bir kısa devre vardır.
Sabit disk ve disket sürücüye giden kablolardan biri kasa içinde
sıkışmış olabilir.

42-) SİSTAMEDE KISA DEVRE VAR ?

CEVAP : 1-) Ana karta gelen güç kablolarını çıkarın
2-) Sabit disk ve disketsürücü güç kablolarını çıkarın.
3-) Sabit disk ve disketsürücüye IDE kontrolcüsümden gelen bilgi kablolarını cıkarın.
4-) Grafik kartını cıkarın.
Bu adımları her denediginizde bilgisayarı yeniden açın. Sorunun çözüldügü adımda durun
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://sanal.bosfforum.com
FeRiDuN
Admin
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 1125
Yaş : 28
Ruh Haliniz :
Hangi Takımlısızı :
Kayıt tarihi : 31/07/08

MesajKonu: Geri: Donanım iLe iLgiLi Bazı Teknik BiLgiLer(93 Soru ve Cevap)   Çarş. Eyl. 03, 2008 2:42 am


43-) DİSKET SÜRÜCÜ IŞIGI DEVAMLI YANIYOR.?

CEVAP : 1-) Disk sürücü bilgi kablosu ters ters takılmış olabilir.
Kabloyu gözden geçirin. Bilgi kablosunun kıvrılmış ucu herzaman A
sürücüsüne baglıdır.
2-) Kablo disket sürücüye doğru takılmış IDE konturolcüsüne yanlış
takılmış olabilir. Kablonun çizgili tarafının IDE konturolcüsüne 1 NOLU
PİNE gelmesine dikkat edin.

44-) DİSKET SÜRÜCÜDİSKETİ OKUMUYOR YA DA HATALI OKUYOR ?

CEVAP :1-) Disket sürücü BIOS setupa yanlış tanımlanmış olabilir.
Örneğin 1.44 yerine 720 tanımlanmış olabilir. BIOS setupa bakın.
2-) Disket sürücü kablosu arızalı olabilir. Başka bir kablo deneyın.
3-) Ana kart disket disket sürücü arabirimi bozuk olabilir. Kontroledin.
4-) disket bozuk ya da formatsız olabilir. Başka bir makinada deneyin.


45-) BİLGİSAYAR ÇOK AĞIR ÇALIŞIYOR İSE ?

CEVAP : Mikro işlemcinin hizi ana kartin saat hizina uygun olmayabilir.Ana kartin kullanici kilavuzunu gözden geçirin.

46-) BİLGİSAYARIN "C/> " DURUMUNDA İKEN ÇALIŞIYOR ( kitleniyor ) NUMLOCK TUŞU MUNLOKIŞIGININ DURUMUNU DEGİŞTİRMİYOR ?

CEVAP : Böyle durumlarda genellikle bilğisayarınre setlenmesi
gerekir.Sorun CMOS ayarlarında olabilir. CMOS setupa girerek LOAD BIOS
DEFAULTS seçenegi işletin. Bu seçenek yapılmış tüm tanımları geri alır.
Buna sabit disk ve disket sürücü değerleri dahil degildir. Bunu soruna
sabit disk üzerindeki bozuk bir sektör de neden olabilir.

CD ROM İLE İLGİLİ OLMASI SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ

47-) "INFERFACE BOARD OR CD ROM DİRİVE İS NOT READ"
"INSURE THAT DİRİVE POWER İS ON AND DİRİVE CABLES CORRECTLY ATTACHED" BORT OR ETRY ?
"IF CD ROM DİRİVE İS NOT READY PLASET OR TURN ON "
BORT OR ETRY ?

CEVAP : 1-) /P değeri varolan bellek adresınden farklı bir adres
kullanılıyor. CD-ROM sürücülerindegörülen bu hata arabirim kartlarının
hanği adrese ayarlı olduklarını gösteren /P adresi ile ilgilidir.
2-) Arabirim üzerindeki bellek adresini belirleyenjumperlere bakın. 40
tekki veri kablosu takılmamış ya da tam oturmamış olabilir. Bu kabloyu
gözden geçirin. Gerekirse yenisi ile değiştirin.
3-) Güç kaynagından gelen power kablosunu gözden geçirin.

48- DEVİCE DİRİVER NOT FOUND: MSC000"
NO VAİLD CD ROM DEVİCE DRİVERS SELECTED

CEVAP : CD ROM sürücü drive yüklenmedigi için MSCDEX.EXE yüklenemiyor.
Bu nedenle sisteme herhangi bir CD ROM sürücü tanımlı degil. CONFİG SYS
dosyalarında bulunan CD ROM XXXX.SYS adlı aygıt sürücüsünü gözden
geçirin. /P değeri yanlış tanımlandıgı için veya kabloların birinde
meydana gelen bir problenden dolayı CD ROM bulunamıyor.

49-) INVALİDDİVE SPECATİON

CEVAP : MSCDEX.EXE yüklenemiyor. Yukarıda sayıları nedenler dışında
MSCDEX.EXE pırogramından önce bir başka proğramından önce bir başka
proğram yüklenmekte ve MSCDEX.EXE yüklenmesine engel oluyor MSCDEX.EXE
satırını daha yukarılara atın.

50-)" CDR103:NOT READY ERROR READİNG DRİVE D"Ü
" ABORT, RETY,FAİL ?

CEVAP: 1-) Disk okunamıyor. Kablo problemi olabilir. Başka bir CD
okutmayı deneyin. hata devam ediyorsa kablo bağlantılarını gözden
geçirin.
2-) CD ROM sürücüde bir sorun olabilir. Diskin oturduğu mekanizma yada
lazet okuyucuda bir sorun meydana gelmiştir. Sürücüyü aldığınız firma
ile bağlantı kurun.






51-) ERROR CODE: MSCDOOO MSCDEX NOT LOAD. PLASE LOAD MSCDEX BEFORE STSRTİNGİ THİS PROGRAM ."?

CEVAP : CD ROM sürücü ile ilgili bir program çalıştırıldı ya da
çalıştırılıyor. Ancak MSCDEX.EXE program yüklendigi için bu proğram
çalıştırılamıyor. MSCDEX.EXE nin doğru yüklenip yüklenmediğini gözden
geçirin.

MODEM İLE İLGİLİ İLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

52-) MODEM HİÇBİR YANIT VERMİYOR.?

CEVAP : Dahili modem yuvaya oturmamış olabilir. kontrol edin. IRQ
ayarları yanlış olabilir, kontrol edin. Aynı COM portu kullanan başka
bir cihaz olabilir. Örneğin ana kartın üzerinde COM ‘ yi kapatmadıgınız
halde modem COM 2 ye ayarlanmış olabilir. Harici modemin seri kablo
bağlantısını kontrol edin. Bunlar denedigi halde sorun çözülmediyse
modem bozuk olabilir.

53-) MODEM ÇALIŞIYOR FAXS ÇALIŞMITOR ?

CEVAP : Fax poroğramından faksın tipi yanlış belirtilmiş olabilir. Ana
kart ile fax ile fax modem kartı arasında uyumsuzluk vardır. Başka
marka deneyin.

54-)KULLANIRKEN BAĞLANTI KESILIYOR ?

CEVAP : 1-) IRQ poroblemi var. Kontrol edin.
2-) Hatta sorun var. Kablolara bakın.

55-) NO DIALTONE MESAJI GELİYOR ?

CEVAP : Hatta arama tonu yok. Kabloları kontrol edin. Eğer telefonda
çevir sesi varsa ve bu mesaj veriyorsa modemi aldığınız firmaya arayın.


56-) CONNECTION LOST MESAJINI VERİYOR ?

CEVAP : Hattlarınızda görültü ve parazit var. Türk telokomu arayın.

57-) YAVAŞ ÇALIŞIYOR ?

CEVAP : Modem modeli programda yanlış şeçilmiş ya da bazı özellikleri
kullanım dışı birakılmış olabilir. Ayrıca modem hızını protokollerle
sağlanan hıza ayarları unutmayın. ÖRnegin 33600 modemınız 115200 olarak
görülmelidir.

58- NO CARRIER MESAJINI VERİYOR. ?

CEVAP : Aranan numara ile bağlantı kurulamıyor. Başka bir numarayı
çevirin. Hata devam ediyorsa modemde problem olabilir. Kablo kablo
bağlantısı ve modem ayarlarına bakın.

59-) BUSY MESAJINI VERİYOR ?

CEVAP : Aranan numara meşkuldür. Daha sonra arayin.





PRİNTER İLE İLĞİLİ SORUNLAR
NOKTA VURUŞLLU ( DOT MATRIX ) YAZICILARA AIT OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERI ?

60-) MÜREKKEB DAGILMASI ?

CEVAP : Kafa ayarı yakın olabilir. Kafa ayarkolunu daha ğeri (+) konumuna alın.
61-) BASKI SİLİK ÇIKIYOR ?

CEVAP : Kafa ayarı yanlış olabilir. Kafa ayarkolu ile gerekli ayarı yapın. şerit mürekkebi azalmış olabilir. şeriti değiştirin.

62-) KAFA HARAKET EDİYOR FAKAT BASMIYOR ?

CEVAP : Şerit hatali takilmiş olabilir. Şeriti çikarip yeniden takin.
Kafa ayari hatali olabilir Kafa ayar kolu ile gerkli ayari yapin.

63-) YAZICIDAHİÇ HAREKET YOK VW HİÇBİR GÖSTERGE YANMIYOR ?

CEVAP : Yazıcıya elektirik gelmiyor olabilir. Elektırık baglantısı ve açma/kapama nahtarını kontrol edin.

64-) YAZICI NORMAL GÖRÜYOR FAKAT YAZMIYOR ?

CEVAP : Yazıcı ONLINE durumda olamaya bilir.ONLINE tuşuna basın. Ara
bağlantı kablosu hatalı olabilir. Bağlantı kablosunu kontrol edin.

65-) AFA HAREKET ETMİYOR BÜTÜN GÖSTERGELER YANIP SÖNÜYOR ?

CEVAP : Kafa ısınmış ya da sıkış olabilir. YAzıcıyı kapatarak sogumaya
birakım. kafayı sıkıştıran toz kir varsa temizleyin. Sıkışmış kagıt
varsa çıkarın.

66-) YAZICI YANLIŞ KARAKTER BASIYOR ?

CEVAP : Emülasyon hatalı ya da yazıcı bilgisayara doğru tanımlanmamış olabilir. Kulalanılan proğramdan yazıcı tanımına bakın.
_____________________________________
67-) HATALI KARAKTER SET İ BASILMIYOR ?

CEVAP : Hatalı karakter seti seçilşmiş olabilir. Dogru karakter seti
kullanılan pogramından yada yazıcı kontrol panelinden şeçilmiştir.

68- TEK KAĞIT YÜKLEMESİ YAPILAMIYOR ?

CEVAP : CSF (Otamatik kağıt yükleyici ) geçerli olabilir. CSF yazıcı setupından ( kontrol panelinden) kapatın.

MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICILARA AİT OLASI SORUNLAR ( EPSON,CANON V.B )

69-) BASKI ÇOK SİLİK ÇIKIYOR ?

CEVAP : Mürekkep kartuşu bitmiş olabilir. Ya da uzun süre beklemeden
dolayi kartuş agzindaki mürekkep kurumuştur. kartuşu kontrol edin.

70-) KARTUŞ DOLU ANCAK BASKI YAPMIYOR ?

CEVAP : Kartuşun mürekkep cunda mürekkep ucunda murekkep kurumasi ya da
kirlenme olabilir. Yazici programi icinden clean seçenegini çaliştirin.


71-) BASKI LEKELİ ÇOKIYOR ?

CEVAP : Kartuşun mürekkep ucunda ya da kartuş beşiginde çatlama vardir. Bu yüzden mürekkep sizdiriyordur. kontrol edin

72-) YAZICI BASKI YAPMIYOR ?

CEVAP : Kullanılan yazılımdan yazıcı tanımı yanlış yapılmış olabilir.
kontrol edin paralel yazıcı kablosunu gözden geçirin mürekkep kartuşu
bitmiş olabilir. Kartuşu yenileyin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://sanal.bosfforum.com
FeRiDuN
Admin
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 1125
Yaş : 28
Ruh Haliniz :
Hangi Takımlısızı :
Kayıt tarihi : 31/07/08

MesajKonu: Geri: Donanım iLe iLgiLi Bazı Teknik BiLgiLer(93 Soru ve Cevap)   Çarş. Eyl. 03, 2008 2:42 am


73-) BASKI KAĞIDIN DIŞINA TAŞIYOR ?

CEVAP : Kullandıgınız yazılımdan sayfa boyutlarını ayarlayın.

74-) KARIŞIK ASCII KARAKTERLER BASIYOR ?

CEVAP : Kullanılan programdan yanlış yazıcı modeli seçilmiş olabilir.
Yazıcı ayarlarına kontrol edin. Paralel yazıcı kablosunda problem
olabilir.

75-) YAZILIMDA SEÇİLENLER DISINDA KARAKTER BASIYOR ?

CEVAP : Yazılımdan seçtiginiz font yazıcı ile uyumlu olamaya bilir. Yazıcı ile uyumlu bir ton kullanın

76-) KONTROL PANALİNDEKİ TÜM IŞIKLAR YANIYOR VE YAZICI ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : Yazıcıyı kapatın açın problem devam ediyorsa paralel yazıcı kablosunu değiştirmeyi deneyin.

77-) COK KOYU BASIYOR. ?

CEVAP : Program içinde Quality metodunu değiştirin.

78- KAĞIT ALMIYOR ?

CEVAP : Kağıt tablasını kontrol edin . Kağıt almamekanizmasında problem
olabilir. Yazıcının kullanım kulavuzundan yararlanarak kontrol edin.

LAZER YAZICILARA AİT OLASI SORUNLAR

79-) BASKI SOLUK ÇOKIYOR ?

CEVAP : Toner kartuşunda toner azalmiş olabilir. toneri yeniden dagitmak için kartuşu hafifce sallayin veya kartuşu degiştirin.


80-) LEKELİ BASKI VERİYOR ?

CEVAP : 1-) Yazıcının temızlige ihtiyacı olabilir.
2-) Işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Örnegin parlak işiga
maruz kalmiş olabilir. bakim prosedürleri baski kalitesini
iyileştiremezse yenisini takin.

81-) BASKIDA DÜŞEY ÇIZGILER BULUNUYOR ?

CEVAP : Işiga duyarli tambur zara görmüş olabilir. Yerine yenisini
takmaniz gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin
temizlige ihtiyaci olabilir.

82-) BASKIDA DÜŞEY ÇIZGILER BULUNUYOR ?

CEVAP : Işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Yerine yenisini
takmaniz gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin
temizlige ihtiyaci olabilir.

83-) BASKIDA YATAY ÇİZGİLER BULUNUYOR ?

CEVAP : Işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş
olabilir.Tamburu çikarin ve yeniden yerleştirin.Işiga duyarli tambur
arizali olabilir. DEgiştirmayi deneyin.

84-) BİR SAYFA BÜTÜNÜYLE SİYAH ÇIKIYOR ?

CEVAP : Toner kartuşu veya işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş olabilir.

85-) KAĞIDIN YARISI BOŞ ÇIKIYOR ?

CEVAP : Basmak istediginiz sayfa standart yazıcı bellegini aşabilir.
Yazıcı bellegini attırın. Basılacak sayfa degerini değiştirin.

86-) BİR SAYFA BÜTÜNÜYLE BOŞ ÇIKIYOR ?

CEVAP : Eğer arada boş sayfalar çıkıyosa :
1-) Bastıracağınız sayfa uzunlugunun kullandıgınız kagıt uzunluguna göre dogru şekılde ayarlanmış oldugundan emin olun.
2-) Kağıtları ayırması güç oldugundan dolayı yazıcınızın birkerede iki
veya daha fazla sayıda sayfayı besliyor olabilir. Kağıtları kağıt
kasesinden çıkarın ve sayfaları ayırmak için keğadın kenarlarını
üfleyin.
3-) Yazılımınız fazladan bir kağıt çıkarma komutu gönderiyor olabilir.
Yazılımınızım konfiğrasyonu ile ilgili bilgilerini kontrol edin. Eğer
bir kelime işlemci proğramı kullanıyorsanız dogru sayfa arası ile
zorunlu sayfa arasının birbirine çok yakın olup olmadıgını kontroledin.
Bu durum boş bir sayfa cıkarmasına yol açabilir.
Eger sayfaların tümü boş cıkıyorsa toner kartuşunda toner hiç kalmamıştır kartuşun yenisini takın.

YAZICININ ÇALIŞMASI ILE ILGILI SOTUNLAR

87-) YAZILIMDAN BİR VASKI İŞİ GÖNDERDİĞİNİZDE YAZICI TEPKİ VERMİYOR ?

CEVAP : Yazıcının paralel kablo bağlantısı gevşektir. Yazıcı ve
bilgisayar üzerindeki bağlantı kontrol edin. Kabloyu bilgisayar
vidalarla yazıcıyı da tel kipslerle sabitleyin.

88- SCSI ARABİRİMİNE BİR SABİT DİSK TAKILIOLDUGU HALDE ARTARDABİRÇOK SÜRÜCÜ (D:,E:,F:, ) GÖRMEKTEDİR ?

CEVAP : Sabit disk üzerinde bulunan TERMİNATİNG RESİSTORS jumperını kapatınız.



89-) SABİT DİSKS GÖRDÜGÜ HALDE DİSKET SÜRÜCÜYÜ ĞÖRMÜYOR ?

CEVAP : Hangi arabirimi kullanıcagınıza karar verin Eğer disket
sürücüyü scsı olarak kullanackasınız, ana kart üzerinde disket sürücü
arabirimini kapatın.BIOS tan sürücü tanımını "none" yapın.

90-)SCSI ARABİRİMİNE İKİ SABİT DİSK TAKILI OLDUGU HALDE SABİT DİSKLERDEN AÇMIYOR ?

CEVAP : Diskler ara sı ID sıralaması yapılmamış olabilir. Kullanıcı
kılavuzundan ayarlanarak bu ayarlamaları bu ayarlamaları yapın. Öncelik
açmasını istediginiz sabit diski IDO tanımlayın. IDI olarak tanımlayın.


SES KARTLARI İLEİLGİLİ OLASI SORUMLAR

91-) SES ÇIKMIYOR ?

CEVAP : 1-) Hoparlörleri ses ses kartınızın doğru çıkılına bağlayıp baglamadığınız kontrol edin.
2-) Varsa,hoparlörlerin üzerindeki ses ayar dügmeleri ve açma/kapama anahtarlarının kontrol edin.
3-) Varsa ,hoparlölrlerin üzerindeki pil veya adaptör girişlerin gözden geçirin.

92-) SES ÇIKIYOR AMA PARAZİT VAR ?

CEVAP : Bu sorun bilgisayarın güç kaynagından kaynaklana bilir. Bu
durumda yapılacak en iyi şey ses kartının sesini kısıp hoparlördeki
sesi açmaktır. Güç kaynagınızı bir elektronikçiye ğösterin.

93-) SES KARTI ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : DMA ( Direct memory access ) kanalını ve kesilme ( interrupt )
numarasını kontrol edip, bilgisayarınızdakı diğer kartlar ile çakışıp
çakışmadıgına bakın. Sistem saati IRQ0,ı klavyeIRQ1 i ses çıkışlar IRQ3
ve IRQ 4 ü paralel çıkış IRQ7 yi görüntü kartı IRQ9 veya IRQ10Q u
kullanırlar. Bu durumda en uygun kesilme IRQ 5 olacaktır.

Disket controller DMA2 yi bir çok ses kartı ise DMA 1 kanalını
kullanmaktadır. DMA kanalı ve interrupt gibi değerler autaexec.bat ve
config.sys dosyalarına seskartı yazılımı tarafından. kurulum sırasında
kaydedilmiştir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://sanal.bosfforum.com
 
Donanım iLe iLgiLi Bazı Teknik BiLgiLer(93 Soru ve Cevap)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» WwW.TrPivot.CoM // Pivot Hakkında Herşey Bu Sitede
» küresel ısınma (2070'ten gelen mektup

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
...:::SanaL.Bosfforuma HoşGeldiniz:::.... :: .·´¯(_.·´(_.·´¯(_ .·´¯(_.·´(_.·´¯(_Bilgisayar & Internet Dünyası - Pc & Internet World_)¯`·._)¯`·._)¯`·._)¯`·._)¯`·._)¯`·. :: Bilgisayar Donanım - Hardware-
Buraya geçin: